Rekordna nezaposlenost

Bez autora
Sep 04 2011

Investitori do kraja sledeće nedelje mogu da dostave dokumentaciju Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i da dobiju subvencije do 10.000 evra za svako novootvoreno radno mesto u 15 nerazvijenih gradova. U Vladi kažu da ta mera i druge mere za podsticanje zapošljavanja daju dobre rezultate. Međutim, svaki peti radnik u Srbiji i dalje je bez posla, a privrednici od države traže dugoročnije mere kojima će se popraviti uslovi za ulaganja. Od 7,3 miliona stanovnika Srbije svega 1,7 ima posao. Ostalo su deca, penzioneri, ali i 20 odsto radno sposobnih bez zaposlenja. Najnovijim merama, iz maja, poslodavci su oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa za novozaposlene radnike. Država je računala da će ih za godinu dana biti pedeset hiljada. Uvođenje i 2.500 radnika u legalne tokove jeste uspeh. Ne koliki bismo želeli, ali predstavlja pomak. Druga mera koja se odnosila na zapošljavanje radnika podsticajima za investitore dala je, takođe, dobre rezultate.

Rekordna nezaposlenostI pored mera koje je Vlada donela, u Srbiji svega 1,7 miliona ljudi ima posao. Privrednici od države traže dugoročnije mere kojima će se popraviti uslovi za ulaganja.

Investitori do kraja sledeće nedelje mogu da dostave dokumentaciju Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i da dobiju subvencije do 10.000 evra za svako novootvoreno radno mesto u 15 nerazvijenih gradova.

U Vladi kažu da ta mera i druge mere za podsticanje zapošljavanja daju dobre rezultate. Međutim, svaki peti radnik u Srbiji i dalje je bez posla, a privrednici od države traže dugoročnije mere kojima će se popraviti uslovi za ulaganja.

Od 7,3 miliona stanovnika Srbije svega 1,7 ima posao. Ostalo su deca, penzioneri, ali i 20 odsto radno sposobnih bez zaposlenja.

Najnovijim merama, iz maja, poslodavci su oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa za novozaposlene radnike. Država je računala da će ih za godinu dana biti pedeset hiljada.

"Uvođenje i 2.500 radnika u legalne tokove jeste uspeh. Ne koliki bismo želeli, ali predstavlja pomak. Druga mera koja se odnosila na zapošljavanje radnika podsticajima za investitore dala je, takođe, dobre rezultate", rekla je potpredsednica Vlade Verica Kalanović.

Postignuti rezultati su kap u moru, a Vlada kratkoročnim merama samo gasi požare, kažu privrednici. Pomoglo bi kada bi imali uslove kao njihove kolege u Evropi, ali i u komšiluku.

"To znači mogućnost zaduživanja sa dva ili tri do pet odsto kamate, da kupe opremu na 7 do 10 godina. Ne vredi, ne mogu da zaposle ljude, ako nisu kupili opremu i nisu konkurentni u izvozu. Da bi se to desilo, neophodno je da NBS oslabi svoje kriterijume kod dodele kredita", ističe direktor ITM Grupe Toplica Spasojević.

Prema oceni privrednika, nezaposlenost će rasti ako im se ne smanje obaveze i takse, pre svega na lokalnom nivou, i ne krene se u ozbiljne promene. Međutim, prema oceni MMF-a, reforme sada nije realno očekivati.

"Verovatno, zbog političkih razloga, izgleda da je veoma teško da se pokrenu reforme na tržištu rada za mandata ove vlade. To je šteta, jer tržište rada u Srbiji ne funkcioniše dobro i odgovorno je za gubitak skoro 20 odsto radnih mesta u privatnom sektoru u poslednje tri godine", rekao je Albert Jeger, šef Misije MMF-a.

S druge strane, u javnom sektoru nema otpuštanja iako je s MMF-om još pre dve godine dogovoreno da se smanji broj zaposlenih. Opet zbog politike, pitanje prekobrojnih u obrazovanju i zdravstvu ostavljeno je kao najvažnija tema za prve razgovore sa Vladom, posle izbora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik